Breaking News

Recent Posts

Labels

Ads Top

Tags

Random Posts

Popular Posts

Doručak koji je najbogatiji i najlakši a prepun vitamina

Sunday, December 2, 2012










Kada bi započinjali dan ili ako započnemo dan sa zaslađenom zobenom kašom možemo da spriječimo glad koji će doći prije podne. Kako naučnici tvrde zob je žitarica koja sadrži više vlakana nego ijedna druga žitarica , te malo šećera tako da neće doći do naglog pada šećera u krvi. Kako su još potvrdili predstavalja veoma dobrog čuvara i za zdravlje arterija. 
Kora ove žitarice je puna beta glukanom, a to su topiva ljepljiva vlakna koja usporavaju prolazak hrane kroz sistem za varenje. Time se i uspravaju apsorpcije ugljenih hidrata što neće dovesti do naglog porasta šećera u krvi i neće biti potreba za inzulinom.
On je dobar izvor proteina te je prepun mineralima kao što su kalijum, fosfor, magnezijuma, bakar, cink i mangan. Osim što može biti od velike pomoći dijabetičarima/kama, navika jedenja zobi može pomoći u snižavanju povišene razine holesterola, u sprečavanju raka debelog crijeva, a predstavlja i dobar lijek protiv zatvora. 
Početak dana zaslađenom zobenom kašom sjajan je način za sprečavanje gladi koja nastupi prije podneva. Zob sadrži više vlakana nego druge žitarice te malo šećera, što znači da njegova razina u krvi neće naglo pasti nakon obroka. Takođe, američka istraživanja su pokazala da zobena kaša čuva zdravlje arterija. 
Za sjajan početak dana prepun energije kombinujte zobenu kašu s nemasnim jogurtom ili mlijekom, malo voća i orašastih plodova. 
Za dijabetičare i dijabetičarke
Tako je zob idealna žitarica za dijabetičare/ke, ali i za osobe koje pokušavaju smršavjeti. Naime, konzumacijom zobi apetit se drži pod kontrolom i smanjuje se želja za čestim grickanjem "zabranjenih namirnica" poput čipsa ili slatkiša. 
Jednako tako, ako u svoju prehranu uključite zobene mekinje (koje su obavezni sastojak Dukanove dijete) možete bolje držati pod kontrolom skokove glukoze i inzulina u krvi nakon obroka, neovisno o tome borite li se sa šećernom bolešću ili ne.

No comments:

Post a Comment