Breaking News

Recent Posts

Labels

Ads Top

Tags

Random Posts

Popular Posts

Jogurt dijetom do vitke linije

Monday, December 10, 2012













Eh sada se postavlja pitanje koji je to jogurt bolji punomasni ili light ???
Pa kako su naučnici utvrdili te kako je poznato još od starih vremena je to da je jogurt veoma hranjiva namirnica i da je veoma zdrava. Razlika između ova dva jogurta se ogleda u količini kalorične vrijednosti te masnoće koju posjeduju.
Kako bi smanjili kalorije bolje bi bilo izbaciti kolače i sireve nego recimo jogurt, a light jogurt se samo preporučuje u slučaju da imate problema sa prekomjernom masnoćom u krvi te prekomjernim debljanjem. Masni dio jogurta sadrži brojene vitamine od kojih je jedan vitamin D, koji je veoma bitan za naš organizam i naše kosti.

Zbog tih prednosti se preporučuje punomasni jogurt za djecu, trudnice, dojilje, i starije osobe. Obrani jogurt ima svega oko 35 kcal a ako ovom jogurtu pridodamo voće ili šećer njegova vrijednost će da poraste do maksimalnih 80 kcal-a. Dok neobrani jogurt ima nejveću energetsku vrijednost čak 120 kcal. 

Da bih ubrzali mršavljenje iskoristite jogurt dijetu od 10 do 15 dana mjesečno jer će on sigurno da ubrza mršavljenje te dovodi do zaštite organizma, poboljšane probave, imuniteta, zaštite od infekcije kandidom te će vas opskrbiti potrebnim nutrijentima. 

Evo jedna korisna dijeta :

Dnevno bi trebali unositi u organizam oko 100 grama mesa ( a u to spada piletina ili nemasna puretina ),
300 grama voća ( šipka, jabuke, citrusa ) te 500 grama jogurta.
Doručak
Dan bi trebali  započinjati zelenim čajem bez šećera. U zdjelicu naspete jogurt, ubacite voće nasjeckano na komadiće, a zalijete sve to čašom soka od naranče ili šipka. Sok nebi treba biti zašećeren te bi bilo poželjnije da bude svježe iscijeđen.
Ručak
Skuhajte meso, dodajte narezano povrće i sve prelijte jogurtom. Kao prilog skuhajte smeđu rižu. Popijte bilo koji svježi voćni sok.
Večera
Za večeru prvo uživajte u povrtnoj juhi ili biljnom čaju. Jogurt razrijedite sokom od jabuke te ga tako popijte. Možete pojesti miješano povrće po izboru – skuhajte ga tako da bude al dente i dodajte začinsko bilje.

Ipak, imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite "novom" režimu prehrane, potražite savjet liječnika. Najmanji dnevni unos treba iznositi 1.200 kcal.

No comments:

Post a Comment