Prasa |
Prasa je vrlo stara kultivirana biljka koja je u srodtvu s lukom, bijelim lukom i ostalim vrstama luka. Potječe o dvije vrste allium ampelo-prasum koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi, odnosno istočno u Turskoj i Iranu.
Uzgajali su je još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cijenili je kao ljekovitu biljku.
Budući da se prasa nalazi u grupi povrća zajedno sa bijelim lukom, ljutikom, i vlascem, posjeduje slične karakteristike ali znatno blaži okus i miris. Po nutritivnom sastacu slična je svojim srodnicima ali nešto višeg sadržaja bjelančevina, beta-karotena i vitamina C.
Sirova prasa je odličan izvor mangana, vitamina C i B6. Bogata je esteričnim uljiem, koje u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova a dobro utječe na izlučivanje mokraće. U rano proljeće koristi se za pročišćavanje organizma, obnavljanje crijevne flore, a ima i blago laksativno djelovanje.
Prasa se može jesti sirova ili kuhana, što ne umanjuje vrijednost fitohemikalija, premda se određeni gubitak mikronutrijenata, kulinarskom pripremom nemože izbjeći.
Hrana i Zdravlje , Korisni Savjeti i mnoštvo korisnih tema će te naći na našem blogu zato nas posjećujte redovno radi informisanja...
No comments:
Post a Comment