Breaking News

Recent Posts

Labels

Ads Top

Tags

Random Posts

Popular Posts

Krompir snižava krvni tlak

Thursday, September 15, 2011
 Najnovija istraživanja ukazuju da svakodnevno jedenje krumpira može sniziti krvni tlak u pretlih osoba ili osoba s prekomjernom tjelesnom masom. Pritom se tu misli na krumpir koji nije obrađen upotrebom ulja ili bilo kakvog oblika masti.



U ovom istraživanju znanstvenici su prije i nakon istraživanja, skupili uzorke krvi i urina kod zdravih pojedinaca koji su morali jesti ili 6 do 8 ružičastih krumpira s ljuskom, skuhanih u mikrovalnoj pećnici ili ekvivalentnu količinu škroba u obliku keksa. Rezultati su pokazali da je antioksidativni kapacitet njihove krvi i urina povećan konzumacijom krumpira, a snižen nakon konzumacije keksa.

Nakon toga su u istraživanje uključili 18 većinom pretilih osoba (BMI prosječno 29) koje su imale i povišeni krvni tlak. Kroz 4 tjedna, te su osobe jele ili 6 do 8 ružičastih krumpira dva puta na dan ili prehranu bez udjela krumpira. Sljedećih 4 tjedna promjenili su režim prehrane.

Pokazalo se da jedenje krumpira nije povezano s promjenama u tjelesnoj masi, razini masnoća u krvi ili vrijednostima glukoze, ali je rezultiralo nižim krvnim tlakom: dijastolički se snizio za 4,3%, a sistolički za 3,5%.

Prethodna su istraživanja otkrila da krumpir sadrži fitokemikalije koje imaju sličan učinak kao ACE inhibitori, popularni antihipertenzivi. No kad se krumpir prži na visokim temperaturama, zdravi spojevi se uništavaju, a ostaje škrob, mast i minerali,. Najboljim načinom obrade smatra se termička obrada neoguljenih krumpira u mikrovalnoj pećnici.

Izvor: Medical News Today

No comments:

Post a Comment