Najnovija istraživanja ukazuju da svakodnevno jedenje krumpira može sniziti krvni tlak u pretlih osoba ili osoba s prekomjernom tjelesnom masom. Pritom se tu misli na krumpir koji nije obrađen upotrebom ulja ili bilo kakvog oblika masti.
U ovom istraživanju znanstvenici su prije i nakon istraživanja, skupili uzorke krvi i urina kod zdravih pojedinaca koji su morali jesti ili 6 do 8 ružičastih krumpira s ljuskom, skuhanih u mikrovalnoj pećnici ili ekvivalentnu količinu škroba u obliku keksa. Rezultati su pokazali da je antioksidativni kapacitet njihove krvi i urina povećan konzumacijom krumpira, a snižen nakon konzumacije keksa.
Nakon toga su u istraživanje uključili 18 većinom pretilih osoba (BMI prosječno 29) koje su imale i povišeni krvni tlak. Kroz 4 tjedna, te su osobe jele ili 6 do 8 ružičastih krumpira dva puta na dan ili prehranu bez udjela krumpira. Sljedećih 4 tjedna promjenili su režim prehrane.
Pokazalo se da jedenje krumpira nije povezano s promjenama u tjelesnoj masi, razini masnoća u krvi ili vrijednostima glukoze, ali je rezultiralo nižim krvnim tlakom: dijastolički se snizio za 4,3%, a sistolički za 3,5%.
Prethodna su istraživanja otkrila da krumpir sadrži fitokemikalije koje imaju sličan učinak kao ACE inhibitori, popularni antihipertenzivi. No kad se krumpir prži na visokim temperaturama, zdravi spojevi se uništavaju, a ostaje škrob, mast i minerali,. Najboljim načinom obrade smatra se termička obrada neoguljenih krumpira u mikrovalnoj pećnici.
Izvor: Medical News Today
Thursday, September 15, 20115:24:00 AM
Krompir snižava krvni tlak
By Admin
Thursday, September 15, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment