Hrana i Zdravlje: Borovnice za Zdravlje
Želite da ne gubite pamćenje to jeste želite ga zadržati ??? Pokušajte sa borovnicama. Želite da smanjite rizik od nekih karcinoma ??? Pa naravno probajte sa borovnicama.
Pokušajte da uvedete borovnice u svakodnevu ishranu jer sadrže mnogo antitoksičnih sastojakaza optimalno zdravlje. Utvrđeno je jos niz dobrih svojstava borovnica pa da ih pogledamo :
• Poboljšanje vida
• Čiščenje arterija
• Anti-toksični sastojci koji poažu pri zaštiti od bolesti
• Jačanje krvnih sudova
• Poboljšanje pamčenja
• Zaustavlja urinarne infekcije
• Umanjuje I povrača pad mentalnih, starosnih i fizičkih sposobnosti
• Pomaže pri kontroli tjelesne težine
Neke voćne vrste daju organizmu hemijske sastojke koje rauguju protiv posebno opasnih oksidanata povezanih sa elementima (“free radicals”) koji oštećuju mnoge funkcije internih procesa u organizmu uključujući i oštećenja DNA i reproduktivnih ćelija zatim receptorske centre u mozgu.
Do sada su mnoge međunarodne studije potvrdile otkrića ljekovitih osobina asocirana sa plodovima borovnica.
“Postoje mnoge istraživaćke avenije koje vode do zakljućaka da da plodovi borovnice imaju mogućnost smanjenja oštećenja prouzrokovanih moždanim in srćanim udarima”, rekao je professor Marva Sweeney-Nixon, sa Univerzita of Prince Edward Island u Canadi.
Nedavno objavljena Japanska studija potvrđuje da ekstrat plodova borovnice preventivno djeluje na slabljenje vida i da je najbolji način za odmor očiju kod ljudi koji dugo rade ili su pod stresom (što je čest slučaj kod Japanaca, poznavajući koliko oni rade).
Decenijama su poznata ljekovita svojstva borovnica. Neki još od nas pamte da su naše nene i bake brale i sušile plodove borovnice i brusnice i pomno ih čuvale za pripremu čajeva za sve vrste bolesti, prehlada, upale bubrega, mokraćnih kanala, povišenog pritiska i razne druge. Svega je 40 kalorija u pola šolje svježih plodova borovnice, dok uz to nudi čitav niz drugih zdravih sastojaka kao što su; kalijum, željezo, vitamin C, zatim dijetalni fiber.
Važno je napomenuti da opal šolje svježih borovnica zamjenju fiber koju posjeduje šnita bijelog kruha. Američki Magazin Zdravlje je nedavno objavio da su borovnice na vrhu liste kad je u pitanju sastav anti-toksidanata između 50 “Super Zdravih Proizvoda”. Članak je napisao “Borovnice su posebno bogat izvor anti-toksidanata koji se zovu anthocyanins (on se takođe nalazi u jabukama, grožđu, malinama, hrenu, I crvenom kupusu).
Nekoliko studija sugeriše da anthocyanins sprečava zakrčenja krvnih sudova (blood clots) i srčanih udara. Takođe povezuju djelovanje anthocyanina na popravku vida, zatim smanjuje makularnu degeneraciju time što ojačava sitne krvne sudove koji se nalaze iza očiju”.
Hrana i Zdravlje , Korisni Savjeti i mnoštvo korisnih tema će te naći na našem blogu zato nas posjećujte redovno radi informisanja...
Izvor: Copyright (c) 2001 - 2004, Vitaminoteka d.o.o., sva prava pridržana, Pharmacological ResearchJournal of the American College of Nutrition
No comments:
Post a Comment