Breaking News

Recent Posts

Labels

Ads Top

Tags

Random Posts

Popular Posts

Supom protiv prehlada i začepljenja nosa

Saturday, October 30, 2010

Supa za zdravlje

Supa se pamti od davnina i konzumira  sa vjerovanjem da je zdravo jest supu , što danas nauka i potvrđuje.
Supa je oduvijek bila sinonim za hranu jer nas tješi a i podsjeća na domaću atmosferu koju imamo u krugu porodice.
Pileća supa - Naukom je dokazano da supa pomaže u sprečavanju prehlade i začepljenog nosa,
Supa od rajčice - Supa od rajčice je od davnina lijek za mamurluk.


Supa je istraživanjima pokazala da je dobar saveznik u pokušaju mršanja i održavanja vitke linije ako se konzumira prije obroka kao predjelo.
U jednom od istraživanja naučnisi su ženama i muškarcima davali predjelo supu i nakon 15 min poslije supe su ima davali da jedu koliko god mogu tjestenine.
U drugom istraživanju su davali tjesteninu bez supe kao predjela pri čemu se dokazalo da su učesnici u testu koji su jeli supu kao predjelo unijeli manje 20% kalorija nego oni koji nisu jeli supu kao predjelo.
Naučnici su takođe dokazali da hrana koja sadrži velike količine vode može biti ključna u smanjenju tjelesne težine.
Pored povoljng djelovanja na smanjenje tjelesne težine supa je dokazani saveznik za borbu od prhlada i viroza.
Nutritivne vrijednosti supe
Sastav supe ovisi o polaznoj sirovini od koje je napravljena. Svim vrstama supe zajednički je visoki udio vode, pritom mesne supe sadrže više proteina i mineralnih tvari poput cinka, kalcija, željeza i elektrolita, a povrtne supe bogatije su vlaknima, vitaminima i fitokemikalijama. 
Fitokemikalije obično određuju boju povrtne supe, pa je tako supa od rajčice crvena zbog sadržaja moćnog antioksidansa likopena, supa od bundeve narančasta je zbog beta karotena, a supa od brokule zelena je zbog biljnog pigmenta klorofila. Samim time, jasno je da vrijedne molekule iz povrća i mesa ostaju u supi tijekom pripreme.


Nutritivni sastav supe čini ovo jelo nezaobilaznim dijelom redukcijskih dijeta, detoksikacijskih kura, ali i svakodnevnim okrepljujućim obrokom za sve generacije. Velika prednost supe je to što kao samostalan obrok organizmu istovremeno osigurava toliko neophodnu tekućinu i nutrijente i to u obliku u kojem ih organizam najlakše aposrbira te samim time i najlakše koristi u svrhu očuvanja zdravlja.

Izvor: Copyright (c) 2001 - 2004, Vitaminoteka d.o.o., sva prava pridržana, Pharmacological ResearchJournal of the American College of Nutrition


Hrana i Zdravlje , Korisni Savjeti i mnoštvo korisnih tema će te naći na našem blogu zato nas posjećujte redovno radi informisanja...

No comments:

Post a Comment