Kupus za ove hladne dane je odličan izvor vitamina C !?
Kako se po narodu priča i kako je naučno dokazano kupus je pun vitamina C pa je tako dobar izbor za ove hladen dane da spriječimo prehlade i pojavu gripe to jeste da budemo imuni na gripu. Postoje dvije vrste kupusa a to su : Crveni i Bijeli, pa da vidimo ...
Dali je crveni bolji od bijelog ???
Pa crveni kupus sadrži više vitamina C nego bijeli, a takođe ima više
i antioksidanata, posebno antocijanina, koji je dokazano zaštitnik
ćelije mozga. Dugotrajna termička obrada smanjuje nutritivnu vrijednost
ovog povrća, pa zato prilikom kuhanja kupus uvijek stavljajte u vruću
umjesto u hladnu vodu.
Usporava rad štitnjače ?
Svjež kupus u nekim slučajevima izazove nadimanje, pa mu zato treba dodati neke od začina kao što su
kumin ili komorač. Osobe koje imaju problema sa štitnom žlijezdom treba
da izbjegavaju ovo povrće jer sadrži goitrogene, supstance koje
usporavaju rad pomenute žlijezde i smanjuju apsorpciju joda.
Cijeđenjem 100 g kupusa dobija se 40 ml ljekovitog soka, koji liječi čir na želucu i upalu debelog crijeva
Žene koje tri puta sedmično jedu kiseli kupus imaju 45 % manje
šanse da obole od raka dojke, pokazalo je jedno američko istraživanje
Ako ste prehlađeni, pojedite tanjir tople supe od kupusa jer olakšava iskašljavanje i smiruje nadraženos.
Kupus sadrži:
Vodu – 90%
Bjelančevine – 1,21%
Dijetetska vlakna – 2%
Kalorije – 24
No comments:
Post a Comment