Breaking News

Recent Posts

Labels

Ads Top

Tags

Random Posts

Popular Posts

Cvekla za aktivniji život

Monday, October 31, 2011
Cvekla za zdravlje
Redovnim konzumiranjem cveklinog soka povećavamo izdržljivost sportista i čak za 16% produžuje vrijeme njihovog vježbanja...


Naučnici sa britanskog Ubniverziteta Ekster nedavno su otkrili da redovnim konzumiranjem sok od cvekle povećava izdržljivost sportista.

Sok od ovoga povrća širi krvne sudove, snižava pritisak i omogućava kvalitetniji protok krvi, ali istovremeno utiče na mišićno tkivo i smanjuje količinu kiseonika koje je organizmu neophodna tokom vježbanja.

Ove osobine soka od cvekle pozitivno utječu na sposobnost izvršavanja fizičkih performansi, bilo da je riječ o naporima visokog ili niskog intenziteta.

Sok od cvekle sadrži visoki nivo nitrata, za koje su naučnici ustanovili da je presudan za poboljšanje fizičkih performansi ispitanika.

Iako je istraživanje provedeno na mladim fizički aktivnim osobama, ali naučnici misle da bi ovaj napitak mogao da pomogne starijim osobama ili onima koji boluju od kardiovaskularnih bolesti ili onima sa plućnim problemima. Svakodnevno konzumiranje svježeg soka od cvekle i njima bi pomoglo da budu fizički aktivniji i rade ono što u suprotnom ne bi bili u stanju.

No comments:

Post a Comment